Gradska uprava

Gradsku upravu vidimo kao servis građanima, udrugama, institucijama i gospodarstvu. Gradska uprava mora biti malobrojna i stručna, motivirana i odgovorna. Mora biti spremna davati potporu u promišljanju, planiranju i donošenju odluka. Administrativni poslovi, rješavanje predmeta i priprema gradskih odluka moraju biti izvršeni brzo i profesionalno. Svi građani pri tome trebaju imati isti prioritet.

Transparentnost proračuna nam je izuzetno važna pa ćemo omogućiti uvid u proračun svim građanima, koristeći digitalnu infrastrukturu. Grad koji svim svojim građanima pruža brzu i stručnu uslugu nema im što skrivati.

Digitalizacija poslovanja gradske uprave bit će jedan od prioriteta jer građani imaju pravo uvida u stanje svog predmeta, a digitalizacijom i praćenjem rješavanja predmeta i projekata, izbjeći ćemo dugotrajno odgovaranje (ili čak neodgovaranje) na zahtjeve građana.

Novi katastarski plan Cresa koji je u dugogodišnjem čekanju treba dovršiti te realizirati registar nekretnina Grada Cresa kako bi se kvalitetno upravljalo prostorom i zapuštenom gradskom imovinom, u svrhu stvaranja novih vrijednosti i radnih mjesta, rješavanja infrastrukture i omogućavanja rješavanja stambenih problema.

Odluke u vijeću donosit ćemo u dva čitanja, kad je god to moguće, kako bismo svim vijećnicima dali mogućnost davanja doprinosa i izražavanja mišljenja. Važno je vratiti dignitet gradskom parlamentu i omogućiti da svi građani mogu putem svojih predstavnika odlučivati o zajedničkim stvarima. Ne moramo se uvijek slagati i misliti isto, ali moramo jasnim argumentima zastupati one koji su nas u vijeće postavili – naše sugrađane.

Tvrtke i ustanove u vlasništvu Grada

Od svih tvrtki i ustanova kojima je Grad osnivač, tražit ćemo, na isti način kao i od Gradske uprave, efikasno upravljanje i rezultate. Zadaća svih je pružanje kvalitetnih usluga građanima. Bilo da se radi o dječjem vrtiću, muzeju ili knjižnici, turističkoj zajednici ili komunalnom društvu – svrha svih njih je kvaliteta života, razvoj gospodarstva i zajednički rad kako bi život na našem otoku bio što ugodniji. Mi kao građani plaćamo te usluge (izravno ili putem poreza) te imamo pravo njima biti zadovoljni.

Razvoj Cresa

Opredijelili smo se za održivi razvitak. Međutim, često čujemo različite verzije što je to održivi razvitak. Nama je to razvitak koji omogućava i budućim generacijama kvalitetan život na otoku, društveni i gospodarski razvoj, ali je to i razvitak koji ne troši uludo prostor, koji omogućava održiva radna mjesta i nadasve razvitak koji čuva prirodne ljepote i sklad izgrađenih naselja. Ne želimo razvitak usmjeren na jednokratnom trošenju prostora, za kratkoročnu dobit malog broja ljudi.

Pojednostavljeno rečeno, apartmanizaciju koja za rezultat ima prazne stanove i kuće izvan glavne turističke sezone, opterećenje komunalnog sustava i velike gužve u ta dva mjeseca ne vidimo kao dobar put razvoja. Razvoj turizma izvan glavne turističke sezone, smještajne kapacitete koji otvaraju radna mjesta, obiteljske kuće, pansione i obiteljske hotele koji omogućavaju obiteljima egzistenciju i ostanak na otoku, podržavat ćemo.

Koristeći znanja i iskustva, ne samo Cresa nego i naših Creskinja i Cresana koji se nalaze širom svijeta, omogućit ćemo razvoj gospodarskih djelatnosti koje se odvijaju tijekom cijele godine. Na taj način možemo poboljšati kvalitetu života stanovnika, ali i ponuditi više sadržaja turistima koji su i dalje oni kojima najlakše možemo ponuditi svoje proizvode.

Aktivnosti na korištenju Europskih fondova treba usmjeriti prema poljoprivrednicima i poduzetnicima kako bi im se omogućilo brže pokretanje i razvoj poslovanja i time pridonijelo ukupnom razvoju gospodarstva Cresa.

Urbanizam

Potrebno je pristupiti izmjenama prostorno planskih dokumenata i donošenju novih. Neka naselja, primjerice Beli, još nema urbanistički plan, dok se u drugim mjestima događa intenzivna gradnja visoke iskoristivosti prostora.

Izmjenama i donošenjem novih planskih dokumenata omogućit ćemo više zelenih površina između novogradnji, gradnju obiteljskih kuća i rješavanje stambenog pitanja obitelji koje žele ostati na otoku. U prostornim planovima i gradnji komunalne infrastrukture omogućit ćemo razvoj obiteljskog smještaja te obiteljskih hotela i pansiona.

Bit ćemo otvoreni za poduzetničke inicijative koje su usklađene s razvojem kakvog stanovnici Cresa žele. Prihvaćati bilo kakve ideje po bilo koju cijenu nije način planiranja razvoja, već dovodi do kaosa.

Standard života u svim naseljima treba pomagati. Živjeti u Orlecu, Valunu, Martinšćici, Belom i drugim naseljima, treba biti privilegija, a ne odricanje. Grad tu mora pomoći kroz bolji sustav javnog prijevoza, opskrbe, dostupnosti usluga i otvorenosti za razgovor i rješavanje problema na područjima mjesnih odbora. Problemi se moraju rješavati i tu je potrebna odlučnost. Mjesta „pod tepihom“ više nema.

Turizam

Veliki dio prihoda svih nas dolazi iz djelatnosti koje su vezane uz turizam. Od obiteljskog smještaja do ponude raznih usluga i proizvoda u turizmu. Turizam je naša velika šansa, ali ako ga ne planiramo i njime ne upravljamo, može biti naš veliki križ.

Opredijelili smo se za održivi turizam, turizam koji ne raste samo gradnjom novih apartmana. Cres ima mogućnosti za razvoj smještajnih objekata koji nude mogućnosti zapošljavanja (kampovi, hoteli – posebice obiteljski hoteli i pansioni te smještaj kod domaćina – ali kod onih koji su u aktivnom kontaktu s gostima). Razvijajući takve oblike smještaja htjet ćemo ih popuniti više od same špice sezone. Potrebne su velike izmjene u radu turističke zajednice. Moramo biti spremni razvijati novu ponudu sadržaja koji će omogućiti doživljaj Cresa u dužem razdoblju. Spojiti prednosti naših vrhunskih poljoprivrednih proizvoda (janjetina, maslinovo ulje, med, eterična ulja) i ribu u doživljaj svih osjetila koji će boravak na Cresu uz odlične domaćine učiniti nezaboravnim.

Naš otok nudi nebrojene prizore koji oduzimaju dah, prirodne ljepote, zaštićene biljne i životinjske vrste, kulturno-povijesnu baštinu, ali i tragove ljudskih ruku u harmoniji s prirodom na svakom koraku. Turizam na otvorenom prostoru (outdoor) uz naše puteve koji postaju turističke staze, uz naša sela koja nude jedinstvene proizvode, uz naše ljude koji sve to znaju prezentirati – to je naša vizija turizma.

Naš turizam mora nuditi sve to. Bilo koja destinacija može (kad nema pandemije) biti zanimljiva gostima u srpnju i kolovozu. Ali Cres nije bilo koja destinacija. Cres je jedinstven i kao takav mora biti kvalitetno prezentiran, a boravak gostiju organiziran tako da sve to vide, čuju i osjete, ali da im pri tome mi kao domaćini organiziramo boravak kroz manifestacije, preporuke i savjete koji će ih navesti da nam se uvijek vraćaju.

Komunalni sustav

Standard komunalnih usluga mora biti jednak za sve građane, posebice tu mislimo na stanovnike naselja koji nemaju priključak na vodovod. Kako bi se cijeli Cres razvijao, potrebno je dovesti vodovod, ali i organizirati odvodnju za što je više moguće naselja. Tramuntana, Merag i drugi zaslužuju standard 21. stoljeća jer u suprotnom ni ne treba razmišljati o razvoju istih. Otvoreni smo za sva rješenja, od vodovoda iz Cresa prema Tramuntani kao i spajanju na istarski vodovod, kao i druga moguća izvediva rješenja. Isto vrijedi i za sustav odvodnje, gradnju i održavanje cesta za koje je grad zadužen, kao i sve ostale objekte komunalne infrastrukture.

Promjene moramo učiniti i u načinu prikupljanja otpada. Scene razbacanog smeća uz kontejnere moraju biti prošlost. Postoje razna rješenja, ali osnova je da građani koji pomažu u razvrstavanju otpada i odgovorno se ponašaju, moraju biti nagrađeni kroz isti sustav.

Naš otok je turistička destinacija i kao takva mora biti uređena, uredna i privlačna gostima. Ako se Grad i gradske tvrtke tako budu ponašale, onda će moći i od građana tražiti urednost, jer smo svi svjesni da je turizam glavni izvor naših prihoda. No, Cres moramo uljepšavati i održavati i zbog nas samih. I mi želimo cijele godine živjeti u urednom i privlačnom mjestu. Potrebno je održavati i uređivati javne površine, plaže, šetnice.

Gospodarstvo

Razvoj ukupnog gospodarstva je važan za život na otoku. Grad mora imati stalnu komunikaciju s gospodarstvom i podržavati inicijative koje su strateški važne te one koje omogućavaju nova radna mjesta jer time osigurava bolji standard građanima i pruža mladima mogućnost ostanka.

Prerađivačka industrija u poljoprivredi i ribarstvu (riba, ulje, vino, mesne prerađevine, sir i slično) osim u turizmu, mogu biti zanimljiv proizvod koji će naći svoje mjesto na tržištima izvan otoka.

Potrebno je naći način da se promoviraju i zanati, posebice oni kojih na otoku trenutno nema i čije se usluge traže izvan otoka.

Razvijaju se nove industrije, uz digitalne nomade te mlade stručnjake u Cresu. Grad mora biti spreman osigurati prostor i mogućnosti u prvim godinama razvoja zanata i početnih projekata, kako bi zaživjeli i počeli stvarati nove vrijednosti i radna mjesta na otoku.

Poduzetničke zone u kojima imovinski odnosi nisu riješeni zasigurno neće pomoći u razvoju gospodarstva. Grad mora biti angažiran na rješavanju ovih problema.

Gradske službe i tvrtke moraju imati posebne programe koji će podupirati razvoj gospodarskih projekata koji donose održiva radna mjesta u početnim fazama.

Informacije

NEKE FOTOGRAFIJE SU SAMO PRIMJERI.

Stranica kandidata za gradonačelnika Grada Cresa i liste Unije Kvarnera za Gradsko vijeće Grada Cresa.

Sva prava pridržana.

Uključi se!

Upiši svoj e-mail kako bi ti mogli slati najnovije vijesti i objave!