Mladi

Kako zadržati mlade na otoku? Osim sveprisutne teze o stanogradnji, što je točno, mladima treba omogućiti zabavne, sportske i kulturne sadržaje koji će ih potaknuti da svoje ambicije i potrebe ostvaruju na Cresu. Stvaranje „coworking“ prostora u kojem se može raditi na udaljen način, što je posebno istaknuto u ovom pandemijskom vremenu, bit će značajno ne samo za mlade stanovnike Cresa, već i za digitalne nomade kojima namjeravamo ponuditi sadržaje za cjelogodišnji boravak.

Važno je stvoriti klimu i sadržaje u kojima će mladi odlučiti ostati na otoku, a oni koji odluče (zbog karijere, osobnih, životnih ili emotivnih odluka) živjeti izvan otoka, povezati na način da i dalje pridonose svom rodnom kraju. Razvoj gospodarstva i veći broj održivih radih mjesta mora stvoriti uvjete u kojima mladi neće odlaziti s otoka zbog nedostatka kvalitetnih radnih mjesta.

Grad Cres potiče studiranje kroz stipendije, no iako je to velika pomoć mladima i njihovim obiteljima, mladi prečesto postaju „izvozni proizvod“ te nakon školovanja napuštaju Cres, dok s druge strane, u Cresu nedostaju mnogi kadrovi. Želimo uvesti stipendije za deficitarna zanimanja, koje će biti u višem iznosu, a tražit ćemo da se u taj program uključe ustanove, tvrtke, državna poduzeća i slični kojima kadrovi koji će se na taj način stipendirati, trebaju. Mladi ljudi koji tim putem budu studirali, imat će ugovorom garantirano radno mjesto, ali i obvezu raditi u Cresu onoliko godina koliko su bili stipendirani.


Ispis   E-mail

Informacije

NEKE FOTOGRAFIJE SU SAMO PRIMJERI.

Stranica kandidata za gradonačelnika Grada Cresa i liste Unije Kvarnera za Gradsko vijeće Grada Cresa.

Sva prava pridržana.

Uključi se!

Upiši svoj e-mail kako bi ti mogli slati najnovije vijesti i objave!