Promet

U cestovnom prometu prioritete imaju dovršenje D-100 na relaciji Vodice – Porozina te županijska cesta Križić – Beli. Od nerazvrstanih cesta, potrebno je naći rješenje problema ceste za Lubenice koja je u ljetnim mjesecima neprohodna, kao i održavati nerazvrstane ceste.

Promet u samom mjestu Cres treba revidirati te omogućiti širu raspravu. Poseban je problem parkiranja. Potrebno je naći više rješenja parkiranja te omogućiti rezervirana parkirna mjesta za što veći broj stalnih stanovnika Cresa.

Javni prijevoz do županijskog središta treba intenzivirati, koristeći argument Zakona o otocima o pravu na prijevoz. Isto tako, potrebno je unaprijediti javni prijevoz od sela do Cresa.

Grad mora kroz prostorne planove i u dijalogu s nadležnima tražiti proširenje pristaništa na Mergu te traku za vožnju do naselja Merag. Na trajektnom pristaništu Merag planirati i benzinsku crpku.

U narednom mandatu mora biti dovršen puni profil ceste D-100 do Porozine te treba organizirati prijevoz kako bi se mogle odobriti dodatne trajektne linije za koje postoji interes.

S državnim brodarom, Jadrolinijom te Županijskom lučkom upravom, treba naći način da korisnici otočnih iskaznica imaju zasebni red (prioritetni) ukrcaja na trajekt (poput ENC uređaja na autoputu).

Istovremeno, potrebno je nadležnima objasniti da u tijeku većih gužvi na trajektima, treba uvesti dodatne linije, prije nego se dogodi da pojedina vozila čekaju po više od 2 sata u koloni.

U suradnji s nadležnim ministarstvom i koncesionarom linije, tražit ćemo da katamaran kreće iz Rijeke čak i kada ne može stići do Lošinja. Prijevoz putnika do Cresa značit će da Cresani mogu doći do luke iskrcaja, a oni koje zbog uvjeta plovidbe ne mogu doći do svojih luka, mogu od Cresa dalje stići vozilom (i drugim plovilima, ako je moguće).

Ispis