Zdravstvo

Živjeti na otoku znači pristati na nižu razinu zdravstvene zaštite? Mi ne mislimo tako. Zdravstvena zaštita na otoku ne smije biti niže razine. Može biti nešto drugačija zbog okolnosti.

Tražit ćemo nova rješenja za organizaciju rada u ispostavi Doma zdravlja. U stalnom kontaktu s nadležnima, tražit ćemo kvalitetu i organizaciju kakvu zaslužuju građani 21. stoljeća. Grad može osigurati određene uvjete za poboljšanje stanja, ali tražimo i od drugih razina vlasti, regionalne i državne, da se uključe. Svi otočani u Hrvatskoj imaju to pravo i to ćemo tražiti za nas.

Tražit ćemo da nam liječnička skrb bude stalno dostupna. Potrebno je napraviti odmak od postojećeg stanja, bilo kroz dežurne ambulante, bilo kroz sustav grupne prakse. Naši građani moraju imati stalnu i kvalitetnu liječničku skrb, kao što je to organizirano na kopnu.

Grad mora aktivno progovarati u ime svojih građana o kvaliteti zdravstvene usluge, o kvaliteti opreme i zgrade, kao i o organizacijskim problemima koji muče građane.

Sustav hitne pomoći koji postoji nije zadovoljavajući. Od „prebacivanja“ pacijenata u Pinezićima (ili na pristaništu Valbiska), do pripravnosti koja usporava prvi izlazak u hitnosti. Želimo partnerski razgovarati s ustanovom za Hitnu pomoć, ali i s nadležnim Ministarstvom kako bi shvatili probleme s kojima se susreću naši građani.

Postojeći sustav hitnog prijevoza helikopterom smatramo nedovoljno dobrim. Svjesni da su mnogi životi spašeni ovim sustavom, smatramo da ga je potrebno unaprijediti koristeći manje helikoptere specijalizirane za medicinski prijevoz, uz tim u kojem je medicinsko osoblje. To bi omogućilo hitne prijevoze i iz drugih mjesta na otoku ili s glavne otočne prometnice.

Nudimo suradnju pri zapošljavanju još jedne osobe, magistra farmacije, kako bi ljekarna radila cijelog dana te uvođenje kvalitetne palijativne skrbi kao pomoć obiteljima i sugrađanima u teškim trenutcima za svaku obitelj i pojedinca.

Ispis