Gospodarstvo

Razvoj ukupnog gospodarstva je važan za život na otoku. Grad mora imati stalnu komunikaciju s gospodarstvom i podržavati inicijative koje su strateški važne te one koje omogućavaju nova radna mjesta jer time osigurava bolji standard građanima i pruža mladima mogućnost ostanka.

Prerađivačka industrija u poljoprivredi i ribarstvu (riba, ulje, vino, mesne prerađevine, sir i slično) osim u turizmu, mogu biti zanimljiv proizvod koji će naći svoje mjesto na tržištima izvan otoka.

Potrebno je naći način da se promoviraju i zanati, posebice oni kojih na otoku trenutno nema i čije se usluge traže izvan otoka.

Razvijaju se nove industrije, uz digitalne nomade te mlade stručnjake u Cresu. Grad mora biti spreman osigurati prostor i mogućnosti u prvim godinama razvoja zanata i početnih projekata, kako bi zaživjeli i počeli stvarati nove vrijednosti i radna mjesta na otoku.

Poduzetničke zone u kojima imovinski odnosi nisu riješeni zasigurno neće pomoći u razvoju gospodarstva. Grad mora biti angažiran na rješavanju ovih problema.

Gradske službe i tvrtke moraju imati posebne programe koji će podupirati razvoj gospodarskih projekata koji donose održiva radna mjesta u početnim fazama.

Ispis